Contact|

Thuiszitterscongres


28 JUN 2018 | BUSSUM

Programma

09.00 uur - Registratie en ontvangst
U ontvangst van ons een naambadge en een congrestas. De koffie staat voor u klaar!

10.00 uur - Opening door dagvoorzitter
Drs. Maarten Faas, Interim bestuurder Onderwijsgroep Buitengewoon in Venlo, Voorzitter van de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ), Lid College van toezicht SKJ

10.10 uur -  Achter cijfers en verhalen: hoe en wat leren we over thuiszitters
Hermien Jacobs, Projectmanager voor overheid, onderwijs en jeugd
Albert Boelen, voormalig Beleidsadviseur, Lecso/PO-Raad, samenwerkingspartner, Ingrado, LANSbrekers 

Jongeren die langdurig verzuimden waren lange tijd niet in beeld. Ingrado deed tien jaar geleden het eerste onderzoek naar aard en omvang van de groep die thuiszitters ging heten. Eind 2017 werd een nieuw onderzoek uitgevoerd, naar het verhaal achter de cijfers. Wat weten we nu over de groep thuiszitters en vooral: hoe leren we van wat we weten? Om te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip terecht komen en om, áls dat gebeurt, ze zo snel mogelijk weer op het droge te krijgen. Projectmanager Hermien Jacobs en Pieter Schoenmakers van Ingrado laten zien wat het laatste onderzoek heeft opgeleverd.

10.40 uur -  Aanvallen! Iedereen aan boord! 
Bart van Kessel, projectleider Gedragswerk
Twaalf jaar ervaring met project Gedragswerk leidt tot een overduidelijke conclusie: de obstakels op de weg naar het einde van de thuiszittersproblematiek, zijn stuk voor stuk overwinbaar. Er zijn geen onoverkomelijke, onoplosbare problemen! Ook weten we precies wat de oorzaken van thuiszitten zijn. Er is geen onderzoek meer nodig. Wat wel nodig is, is dat alle betrokkenen, van ouders en onderwijs- of zorgprofessionals, tot en met lokale en landelijke bestuurders ‘opstaan en aanvallen’.  Aan de hand van ‘de formule van Gedragswerk’ licht Bart van Kessel toe wat de belangrijkste succesfactoren zijn van deze aanval op de thuiszittersproblematiek. En hoe deze te benutten.

11.10 uur - Koffiepauze en informatiemarkt
Tijdens de pauzes kunt u een kopje koffie of thee met iets lekkers nuttigen, is er de gelegenheid om te netwerken en kunt u terecht bij de informatiestands.

11.40 uur - Eerste deelsessieronde
Tijdens uw bezoek bezoekt u in deze ronde één van de tien deelsessies.

12.55 uur - Lunch en bezoek informatiemarkt
In de foyer wordt u een gevarieerde lunch geserveerd.

13.55 uur - Tweede deelsessieronde
Tijdens uw bezoek bezoekt u in deze ronde één van de tien deelsessies.

15.10 uur - Theepauze en bezoek informatiemarkt 
Koffie en thee met een lekkernij staan voor u klaar.

15.40 uur - Ouders hebben altijd gelijk!
Mark Weghorst, thema adviseur Ouders & Onderwijs.
Ouders hebben altijd gelijk. Hun verander-ideeën zijn volgens Mark Weghorst het beste uitgangspunt bij het oplossen van veel situaties van thuiszittende kinderen. Hij staat voor een andere bejegening van de ouders in kwestie. Hij leert ze hun vragen te stellen. Hij kent hun verhalen en kent de succesfactoren. Daarover gaat deze lezing. Welke factoren werken mee aan het oplossen van problematische situaties? Wat leverde de landelijke actieweek thuiszitters 2018 op? Kun je maatwerk eigenlijk regelen? Of zijn er betere manieren? Hoe kunnen we dat nog beter aanpakken? En hoe hoog mag je de lat eigenlijk leggen?

16.10 uur - Hoe lastig deze problematiek ook lijkt: het is oplosbaar. 
Marc Dullaert, aanjager van het thuiszitterspact en voormalig kinderombudsman

16.40 uur - Dagvoorzitter Maarten Faas 

16.50 uur Borrel
Na afloop is er de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.